Гърция е традиционна и добре позната дестинация за българските пътешественици. Освен красиви плажове, чисти морета и блаженно спокойствие, страната ни предлага и истинска наслада за небцето. Със сигурност сте чували, а най-вероятно и пробвали, дзадзики. Когато седнете на маса на гръцка територия не бива да пропускате и следните вкусотии:
Колокитокефтедес - вкусни кюфтета, изработени от настъргани тиквички, ароматизирани с лук, прясна мента, с добавено сирене фета, яйце и брашно. Чудесен вариант за вегетарианци. Предлагат се навсякъде в
Гърция.
Kopanisti е специфично ферментирало сирене, което може да опитате на островите
Миконос, Сирос и
Тасос.
Fava е нежна супа, много популярна на
Санторини. Вкусът й е сладък и най-често се сервира с много лимонов сок, зехтин и нарязан лук.
Noumboulo е пушено свинско филе, характерно за остров
Корфу.
Бугаца е топла, сладка и лепкава. Ако се намирате в
Солун, терминът бугаца включва също и пикантни баници, пълни с кима (мляно месо) или тири (сирене), както и със сладък крем, поръсени с пудра захар и канела. Каквото и да изберете, то ще бъде вкусно начало на деня.
От кремовете на
Крит, доматите на
Санторини, през пастициото на
Корфу, до месото на
Кефалония, Гърция предлага много вкусни ястия, които ще Ви потопят в гръцките кулинарни традиции.